100 Questions Kerala PSC Staff Nurse Needs To Answer Immediately

Are you looking Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers ?

We are providing latest 100 Questions Kerala PSC Staff Nurse Needs To Answer Immediately

Kerala PSC Staff Nurse online examination Answer Key with 100 Questions and Answers going to published now. Category number 504/2012. Scale of pay 9940- 16580/-  exam date is 26/02/20Kerala PSC Nurse Questions16.

7 Most Important Information of Kerala PSC Staff Nurse examination

  • Name of Answer Key published Organisation: Kerala PSC
  • Type of Announcement: Staff Nurse
  • Name of Department: INSURANCE MEDICAL SERVICES
  • Date of the Exam: 26/02/2016
  • Question Paper Code : 27/2016/OL
  • Medium of Question: English
  • Alpha Code: A
  • Website : keralapsc.gov.in

 

100 Questions and Answers That Will Make You Great Way Harder Than You Should

These 100 questions and Answers will make you great way of Success coming Staff Nurse Kerala PSC examination.

1. Who was the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha ?
A. Pandit Karuppan
B. Ayyankali
C. V.T. Bhattathirippadu
D. Paalakkunnathu Abraham Malpan
Correct Answer. Option-A

2. Gurudas Bhanarjee was the first Indian Vice-Chancellor in ________ University.
A. Bombay University
B. Banarus Hindu University
C. Culcutta University
D. Aligarh Muslim University
Correct Answer. Option-C

3. Which Indian city is known as ‘The City of Demonstrations’ ?
A. Amritsar
B. Delhi
C. Srinagar
D. Bhubaneswar
Correct Answer. Option-B

4. Roopa Bhadratha Vaadam was related to
A. Edasseri
B. G. Sankara Kuruppu
C. Changampuzha
D. Mundasseri
Correct Answer. Option-D

5. The legal advisor of constituent assembly
A. B.N. Rao
B. B.R. Ambedkar
C. Alladi Krishnaswami Ayer
D. B.L. Mithar
Correct Answer. Option-A

6. Name the first Chairman of Finance Commission
A. Rangaraajan
B. K.C. Pant
C. K.C. Niyogi
D. John Mathai
Correct Answer. Option-C

7. Bhasha Poshini Sabha was founded by
A. Kumaranasan
B. Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran
C. Keralavarma Valiyakoyi Thampuran
D. Changampuzha
Correct Answer. Option-B

8. The author of Najan Oru Puthiya Lokam Kandu
A. K.P. Vellon
B. Makthi Thangal
C. M.C. Joseph
D. A.K. Gopalan
Correct Answer. Option-D

9. Jeeval Sahithya Prasthanam was the early name of
A. Purogamana Sahithya Prasthanam
B. Naadaka Prasthanam
C. Library Movement
D. Namboothiri Movement
Correct Answer. Option-A

10. Dharmam was a work of
A. Dr. Ayyathan Gopalan
B. Ayyankali
C. Sree Narayana Guru
D. T.K. Madhavan
Correct Answer. Option-C

11. When did the magazine Muslim Published ?
A. 1930
B. 1915
C. 1906
D. 1920
Correct Answer. Option-C

12. Who wrote the poem ‘Tagore Malayalam’ ?
A. Sumangala
B. Panthalam Kerala Varma
C. Raaja Ravi Varma
D. Kumaranasan
Correct Answer. Option-D

13. Which agency was secured Krupasakaya Award of UNESCO ?
A. NCERT
B. Grandhasaala Sangham
C. NEEM
D. Library Council
Correct Answer. Option-B

14. The leader of Yachana Yathra
A. V.T. Bhattathirippadu
B. A.K. Gopalan
C. K. Kelappan
D. P. Krishna Pillai
Correct Answer. Option-A

15. Representation of Travancore in the constituent assembly
A. 15
B. 6
C. 10
D. 11
Correct Answer. Option-B

16. In which year Poor Home Society was established ?
A. 1975
B. 1919
C. 1949
D. 1937
Correct Answer. Option-D

17. The editor of the magazine Murali
A. T. Ammalu Amma
B. Kadathanattu Madhavi Amma
C. Kesavadev
D. S.K. Pottakkadu
Correct Answer. Option-B

18. The founder of ‘Society for the Promotion of Education of Women’
A. O. Chanthu Menon
B. Appu Nedungadi
C. Akkamma Cheriyan
D. A.V. Kuttimalu Amma
Correct Answer. Option-B

19. In which year Deena Bandhu was started ?
A. 1924
B. 1929
C. 1934
D. 1914
Correct Answer. Option-D

20. The capital of Andhra Pradesh
A. Vijayawada
B. Amaravathi
C. Chittur
D. Gundur
Correct Answer. Option-B

21. The generally accepted term of community health nurse is
A. Public health nurse
B. Care giver of the community
C. Private health nurse
D. Sector nurse
Correct Answer. Option-A

22. Water is primarily derived from
A. Oceans
B. Ice-caps
C. Ground water
D. Rivers
Correct Answer. Option-A

23. Health assistant female may cover
A. One sub centre
B. One thousand population
C. Three sub centre
D. One PHC
Correct Answer. Option-D

24. Summative evaluation means
A. Done before the program
B. Done in between the program
C. 1 and 2
D. Done at the end
Correct Answer. Option-D

25. The study of physical and psychological changes which are incident to old age is called as
A. Geriatrics
B. Gerontology
C. Clinical gerontology
D. Clinical geriatrics
Correct Answer. Option-B

26. The head circumference in the year of 5 years will be
A. 35 cm
B. 45 cm
C. 50 cm
D. 55 cm
Correct Answer. Option-C

27. The good size of the flash card is
A. 10 × 12
B. 15 × 20
C. 22 × 28
D. 26 × 28
Correct Answer. Option-C

28. The bacteria grows in the baby intestine and prevent harmful bacteria such as E-coli from growing and causing
diarrhea the bacteria called
A. Lactoferrin
B. Lysosomes
C. Lactobacillus bifidus
D. None of the above
Correct Answer. Option-C

29. To develop creative thinking the best method of teaching is
A. Group discussion
B. Tutorial method
C. Demonstration
D. Brain storming
Correct Answer. Option-D

30. International Red Cross Society is founded by
A. Charles Dickson
B. Charles Darwin
C. Henry Dunant
D. Von pirguet
Correct Answer. Option-C

31. The students studies first hand objects and materials in their natural environment is known as
A. Demonstration
B. Learning by doing
C. Simulation
D. Field trip
Correct Answer. Option-D

32. ICDS programme started in
A. 1975
B. 1970
C. 1978
D. 1980
Correct Answer. Option-A

33. The optimum period of storage of river water considered to be about
A. 5-10 days
B. 10-14 days
C. 14-20 days
D. 20-25 days
Correct Answer. Option-B

34. PEP Should be initiated before
A. 24 hours
B. 72 hours
C. 48 hours
D. 36 hours
Correct Answer. Option-B

35. MTP Act came into force in the year of
A. 1971
B. 1972
C. 1973
D. 1975
Correct Answer. Option-B

36. The albumin of the egg begins to coagulate at
A. – 60 degree Celsius
B. 62 degree Celsius
C. 64 degree Celsius
D. 65 degree Celsius
Correct Answer. Option-A

37. Prevention of food adulteration Act was enacted in
A. 1944
B. 1954
C. 1964
D. 1974
Correct Answer. Option-B

38. NACO is the programme for
A. TB
B. STD
C. AIDS
D. All of the above
Correct Answer. Option-C

39. Panel discussion involves
A. 1 person
B. 1-2 person
C. 4 person
D. 4-8 people
Correct Answer. Option-D

40. Anti sterility vitamin is
A. Vitamin A
B. Vitamin E
C. Vitamin K
D. Vitamin D
Correct Answer. Option-B

41. An expert committee for health man power planning, production and management is known as
A. Shrivasthava committee
B. Mehta committee
C. Bajaj committee
D. Bhore committee
Correct Answer. Option-C

42. Erogtism occurs due to
A. Aspergillus flavus
B. Satius
C. Claviceps fusiformis
D. Argemone mexicana
Correct Answer. Option-C

43. The study of anthropoids which are of medical importance is known as
A. Ecology
B. Anthropology
C. Epidemiology
D. Medical entomology
Correct Answer. Option-D

44. Angular stomatitis is caused by
A. Riboflavin deficiency
B. Thiamine deficiency
C. Pyridoxine deficiency
D. Iodine deficiency
Correct Answer. Option-A

45. ESI Act was enforced by the Government in
A. 1938
B. 1948
C. 1958
D. 1968
Correct Answer. Option-B

46. MMR vaccine given at the month of
A. 12 months
B. 15 months
C. 18 months
D. 20 months
Correct Answer. Option-B

47. Slow sand or biological filtration of water is introduced in Scotland in
A. 1804
B. 1904
C. 1704
D. 1604
Correct Answer. Option-A

48. Orthotolidine test was developed in
A. 1918
B. 1920
C. 1928
D. 1938
Correct Answer. Option-A

49. The instruments devised for measuring the cooling power of the air is
A. Kata thermometer
B. Wet globe thermometer
C. Silvered thermometer
D. Globe thermometer
Correct Answer. Option-A

50. Clark’s process is a method of removing
A. Temporary hardness
B. Permanent hardness
C. 1 and 2
D. None of the above
Correct Answer. Option-A

51. CARE began its operation in India in
A. 1945
B. 1948
C. 1950
D. 1951
Correct Answer. Option-C

52. Un intentional torts except
A. Negligence
B. Liability
C. Defamation
D. Damages
Correct Answer. Option-C

53. AUGER is required in construction of
A. Dug well latrine
B. Water seal latrine
C. RCA latrine
D. Borehole latrine
Correct Answer. Option-D

54. First referral unit for PHC is
A. Regional hospital
B. Specialist hospital
C. Taluk hospital
D. CHC
Correct Answer. Option-D

55. ORS contains all except
A. Sodium chloride
B. Calcium lactate
C. Bicarbonate
D. Glucose
Correct Answer. Option-B

56. The headquarters of FAO
A. Newyork
B. Rome
C. Switzerland
D. Australia
Correct Answer. Option-B

57. The following one is the trace elements of mineral
A. Calcium
B. Phosphorus
C. Iodine
D. Sodium
Correct Answer. Option-C

58. The freshness of the eggs may be tested by
A. Candling
B. Floating in saline water
C. 1 and 2
D. None of the above
Correct Answer. Option-C

59. The borehole latrine is introduced in India in
A. 1930’s
B. 1940’s
C. 1950’s
D. 1960’s
Correct Answer. Option-A

60. In the hard ticks the dorsum of its body is covered by a hard shield is called
A. Scutum
B. Sebum
C. Serum
D. Shell shield
Correct Answer. Option-A

61. The instrument used for measuring humidity
A. Sling psychrometer
B. Assman psychrometer
C. Dry and wet bulb hygrometer
D. None of the above
Correct Answer. Option-C

62. Three gram of fat gives
A. 30 calories
B. 4 calories
C. 9 calories
D. 27 calories
Correct Answer. Option-D

63. The process of enabling people to increase control over and to improve health is known as
A. Specific protection
B. Early diagnosis and treatment
C. Health promotion
D. Disability limitation
Correct Answer. Option-C

64. Illicit drug trafficking is entwined with the
A. Asian children
B. African children
C. Child labour
D. Street children
Correct Answer. Option-D

65. W.H.O. defines blindness as “visual acuity of less than”
A. 3/60
B. 6/60
C. 6/18
D. 1/60
Correct Answer. Option-A

66. Balwadi nutrition programme was started in
A. 1971
B. 1970
C. 1972
D. 1973
Correct Answer. Option-B

67. The apparatus used to measure, regulate and applying chlorine in correct dosage is
A. Chloronome
B. Chloramine
C. Filters
D. Berkefeld filters
Correct Answer. Option-A

68. The optimum level of fluoride in drinking water is between
A. 0.5 – 0.8 mg/liter
B. 0.2 – 0.4 mg/liter
C. 0.3 – 0.7 mg/liter
D. 0.6 – 0.9 mg/liter
Correct Answer. Option-A

69. Recommended light intensity in operation theatre is
A. 75 foot candles
B. 76 foot candles
C. 80 foot candles
D. 85 foot candles
Correct Answer. Option-A

70. Vitamin E is termed as
A. Tocopherol
B. Thiamine
C. Retinol
D. Pyridoxine
Correct Answer. Option-A

71. The immunoglobulin can cross the human placenta is
A. IgM
B. IgG
C. IgA
D. IgE
Correct Answer. Option-B

72. The polio vaccine should be preserved at
A. 2 to 8 degree Celsius
B. -2 to -8 degree Celsius
C. 0 to 4 degree Celsius
D. Below 0 degree Celsius
Correct Answer. Option-B

73. Mantoux (tuberculin) test was developed in
A. 1807
B. 1907
C. 1707
D. 1910
Correct Answer. Option-B

74. In India the first case of AIDS was reported in Tamilnadu in
A. 1976
B. 1986
C. 1989
D. 1996
Correct Answer. Option-B

75. Lathyrism present in the human it is referred as
A. Osteo lathyrism
B. Nephrolathyrism
C. Neurolathyrism
D. Genuvalgum
Correct Answer. Option-C

76. Health survey and planning committee is known as
A. Bhore committee
B. Chadah committee
C. Mudaliar committee
D. Mukerjee committee
Correct Answer. Option-C

77. Trachoma control programme was merged with the national programme for the control of blindness in
A. 1963
B. 1966
C. 1976
D. 1986
Correct Answer. Option-C

78. Dryness of the eye is known as
A. Xerophthalmia
B. Bitots spots
C. Keratomalacia
D. Night blindness
Correct Answer. Option-A

79. Milk is a good source of all vitamins except
A. Vitamin A
B. Vitamin C
C. Vitamin E
D. Vitamin D
Correct Answer. Option-B

80. Mosquito may fly up to
A. 2 miles
B. 3 miles
C. 4 miles
D. 5 miles
Correct Answer. Option-B

81. The Government of India has announced the National Health Policy in the year of
A. 1978
B. 1981
C. 1983
D. 1982
Correct Answer. Option-D

82. The major causes of MMR in India
A. Anemia
B. Toxemia of pregnancy
C. Eclampsia
D. Hemorrhage
Correct Answer. Option-D

83. The mosquito which transmits yellow fever is
A. Aedes aegypti
B. Anopheles mosquitoes
C. Culex
D. Mansonoides
Correct Answer. Option-A

84. Barbecue it is also called
A. Grilling
B. Roasting
C. Baking
D. Frying
Correct Answer. Option-B

85. Schick test can be done in case of
A. German measles
B. Diphtheria
C. Measles
D. Meningitis
Correct Answer. Option-B

86. The best method of refuse disposal is
A. Burning
B. Composting
C. Dumping
D. Controlled tipping
Correct Answer. Option-A

87. CROUP can be seen in the case of
A. Whooping cough
B. Acute respiratory infections
C. Tuberculosis
D. Meningitis
Correct Answer. Option-B

88. The recommended noise level is
A. 85 decibels
B. 90 decibels
C. 95 decibels
D. 100 decibels
Correct Answer. Option-A

89. If the first stage of labour is prolonged IV glucose is given to prevent
A. Foetal distress
B. Hemorrhage
C. Maternal distress
D. 1 and 3
Correct Answer. Option-C

90. Television and sound films are the example of
A. Auditory aids
B. Visual aids
C. Combined audio visual aids
D. None of the above
Correct Answer. Option-C

91. The multipurpose worker scheme launched in
A. 1964
B. 1984
C. 1974
D. 1994
Correct Answer. Option-C

92. Radiation sickness is otherwise known as
A. Shortening of life
B. Leukemia
C. Acute radiation syndrome
D. Radiation poisoning
Correct Answer. Option-D

93. Harpendens calipers is used to measure
A. Foot length
B. Height
C. Head circumference
D. Skin fold thickness
Correct Answer. Option-D

94. A brief description of an observed behavior or incident is known as
A. Clinical record
B. Cumulative record
C. Family record
D. Anecdotal record
Correct Answer. Option-D

95. Back bone of public health nursing is
A. Environmental sanitation
B. Health problems
C. Home visiting
D. Planning and evaluation
Correct Answer. Option-C

96. The aldehyde test of Napier is a simple test widely used in India for the diagnosis of
A. Yellow fever
B. Dengue fever
C. Yaws
D. Kala-azar
Correct Answer. Option-D

97. What is the concept of vision 2020 ?
A. The right to healthy eye
B. Right to reduce blindness
C. Right to donate
D. Right to sight
Correct Answer. Option-D

98. Minimum need programme was introduced in
A. `4^(th)` five year plan
B. `3^(rd)` five year plan
C. `2^(nd)` five year plan
D. `1^(st)` five year plan
Correct Answer. Option-D

99. The process of restriction of movement of persons who come in contact of diseased person is called as
A. Active surveillance
B. Passive surveillance
C. Isolation
D. Quarantine
Correct Answer. Option-D

100. Vitamin A supplementation gives to children from the age of 1 to 6 years should by every
A. 3 months
B. 8 months
C. Yearly
D. 6 months
Correct Answer. Option-D.

Source Kerala PSC.

Dear Candidate !
Keep visiting pscapplications.com get more details about Kerala PSC STAFF NURSE GRADE II post and Job vacancies Rank List 2016. You may subscribe us to get free email alerts directly to your inbox or bookmark this page by pressing ctrl+d.

 

So leave a comment below right now.

STAFF NURSE GRADE II (NCA MUSLIM) post Answer Key DOWNLOAD

© 2016 by PscApplications. Privacy Policy