Loading...
BLOGQUESTIONS AND ANSWERS

100 Questions And Answers Of Kerala PSC Exam

Kerala PSC 100 Questions and Answers for candidates

We are provides the latest 100 questions and answers of Kerala PSC exam conducted by Kerala Public Service Commission at 29-11-2016. This final answer key for the exam of Lecturer in Violin. Category code is 233/2015. It covers current affairs and general knowledge. Answer key published by the official website of KPSC. You can use another 100 Questions and Answers of Kerala PSC Nurse Exam.

Kerala PSC 100 Killer Questions and Answers
Provides latest 100 questions and Answers for job seekers of Kerala.

FINAL ANSWER KEY

  • Paper Code: 81/2016/OL
  • Category Code: 233/2015
  • Exam: Lecturer in Violin
  • Medium of : English
  • Date of Test 29-11-2016
  • Alphacode A

100 Killer Questions and Answers of Kerala PSC exam

1. Grand oldman of India
A. Gopal Krishna Gokhale
B. Dadabhai Naoroji
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Lala Lajpat Rai

Answer. Option-B

2. Founder of Forward Bloc
A. C.R. Das
B. Annie Besant
C. Subhash Chandra Bose
D. Captain Lakshmi

Answer. Option-C

3. Indian National Congress was established in
A. 1909
B. 1885
C. 1914
D. 1857

Answer. Option-B

4. The national leader who participated all the three Round Table Conference
A. Dr. B.R. Ambedkar
B. Jawaharlal Nehru
C. Mahatma Gandhi
D. Muhammad Ali Jinnah

Answer. Option-A

5. “Anushilan Samithi” the revolutionary organisation was started in which state ?
A. Bihar
B. Kerala
C. Gujarat
D. Bengal

Answer. Option-D

6. “Relief of Lucknow” related to which category ?
A. An organisation
B. Painting
C. Book
D. A holy place

Answer. Option-B

7. An example for rainshadow region
A. Alappuzha
B. Kozhikode
C. Palakkad
D. Kannur

Answer. Option-C

8. Who introduced “People’s Plan” ?
A. Gandhiji
B. Patel
C. M.N. Roy
D. Nehru

Answer. Option-C

9. Which one of the following is a Himalayan river ?
A. Narmada
B. Brahmaputra
C. Tapti
D. Godavari

Answer. Option-B

10. “Indira Awas Yojana” is related to
A. Poverty Irradication Programme
B. Road Security Programme
C. Health Programme
D. Religious Programme

Answer. Option-A

11. Founder of the ‘Sadhu Jana Paripalana Yogam’
A. Chattampi Swami
B. Sree Naraya Guru
C. Ayyankali
D. Mannathu Padmanabhan

Answer. Option-C

12. ‘Atmavidya Sangham’ movement was founded by
A. Ayya Vaikundar
B. Blessed Kuriakose Elia Chavara
C. Vaghbhatananda
D. Kumara Guru

Answer. Option-C

13. Which poem won for Kumarnasan immortal fame as a great poet or Mahakavi ?
A. Chandala Bhikshuki
B. Vina Puvu
C. Karuna
D. Duravastha

Answer. Option-B

14. Father of Renaissance in Kerala.
A. Sree Narayana Guru
B. V.T. Battathirippad
C. Thycand Ayya
D. Vakkom Moulavi

Answer. Option-A

15. Who organised ‘the Savarna Jatha’ ?
A. Pandit Karuppan
B. T.K. Madhavan
C. Mannath Padmanabhan
D. Dr. Palpu

Answer. Option-C

16. The person who nominated as a member of Rajya Sabha from cinema field
A. Innocent
B. Mukesh
C. Suresh Gopi
D. Ganesh

Answer. Option-C

17. Vijendar Singh is related to
A. Tennis
B. Kabaddi
C. Boxing
D. Hockey

Answer. Option-C

18. Who among the following is a National Award winner in Cinema ?
A. Jagathi Sreekumar
B. Salim Kumar
C. Indrans
D. Harisree Asokan

Answer. Option-B

19. “Operation Sankad Mochan” related to save Indians from
A. Sudan
B. Utharakhant
C. Syria
D. Iraq

Answer. Option-A

20. Angiology is the study of
A. Blood clotting
B. Cerebral haemorrhage
C. Blood Vessels
D. Block in heart

Answer. Option-C

21. A musician who used a seven string Violin instead of the usual four string Violin in Carnatic music ?
A. Mysore Venkitagiriyappa
B. Dwaram Venkitaswami Naidu
C. Trikkodikkavil Krisha Iyer
D. Mysore Chowdiah

Answer. Option-D

22. Development of raga alapana is known as
A. Vardhani
B. Makarini
C. Akshiptika
D. None of the above

Answer. Option-A

23. The wood which is used to make Violin
A. Neem tree
B. Black wood
C. Maple tree
D. Sheesham

Answer. Option-C

24. Sambho Mahadeva in Pantuvarali is a
A. Lalgudi Pancharatnam
B. Tiruvottiyur Pancharatnam
C. Venkatesa Pancharatnam
D. Vijayaraghava Pancharatnam

Answer. Cancelled

25. Sympathetic overtones produced in musical instruments are called
A. Symphony
B. Amplitude
C. Timbre
D. Harmonics

Answer. Option-D

26. The Suddhamadhyama mela of Latangi
A. Sarasangi
B. Charukesi
C. Kiravani
D. Kanakangi

Answer. Option-A

27. A well known Hindustani Violinist who hails from Kerala
A. A. Kanyakumari
B. T. Rugmini
C. N. Rajam
D. M. Chandrasekharan

Answer. Option-C

28. Mela name of Bana-Sri
A. Subhapantuvarali
B. Charukesi
C. Mayamalavagaula
D. Shadvidhamargini

Answer. Option-B

29. Papanasam Sivan composed the song
A. Anandanatamatuvar
B. Sevikka Vendum
C. Itatu Padam Tookki
D. Alaipayute

Answer. Option-C

30. An international reputed Western Violinist
A. H.A. Popely
B. Joseph Hayden
C. John Kerry
D. Yehudi Menuhin

Answer. Option-D

31. A tala having Anudrutam as an anga
A. Jhampa
B. Triputa
C. Matya
D. Ata

Answer. Option-A

32. First string of the Violin is tuned to which note in Carnatic music ?
A. Mandra Panchama
B. Madhya Panchamam
C. Tara Shadjam
D. Mandra Shadjam

Answer. Option-B

33. Which instrument has got frets ?
A. Violin
B. Sitar
C. Sarod
D. Sarangi

Answer. Option-B

34. The composer who composed the Signature tune for All India Radio
A. Walter Kaufmann
B. Antonio Markaz
C. David Silvester
D. Carron Williams

Answer. Option-A

35. Pick up the Hindustani Violinist from the following.
A. V.D. Paluskar
B. V.D. Deshmukh
C. Mallikarjun Manzoor
D. V.G. Jog

Answer. Option-D

36. The song, ‘Nee Dayarada’ is composition of
A. Tyagaraja
B. Syama Sastri
C. Muthuswami Dikshitar
D. Purandaradasa

Answer. Option-A

37. Category of the instruments, those which can produce more than one note at a time
A. Monophonous
B. Homophonous
C. Hemiphonous
D. Polyphonous

Answer. Option-D

38. How many foreign notes occur in the raga, ‘Kapi’ ?
A. Two
B. Three
C. One
D. None of the above

Answer. Option-B

39. Sequence chronologically the following according to the strings of a Violin in western music
A. G-string, D-string, A-string, E-string
B. D-string, G-string, E-string, A-string
C. A-string, E-string, D-string, G-string
D. E-string, D-string, A-string, G-string

Answer. Option-A

40. A raga used for lullaby
A. Bilahari
B. Malahari
C. Hamsadvani
D. Neelambari

Answer. Option-D

41. Who is not a violin player ?
A. Kunnakkudi Vaidyanathan
B. Balachandar
C. Rajamanikyam Pilla
D. Dwaram Venkitaswami Naidu

Answer. Option-B

42. A Pachama varja raga
A. Kurinji
B. Malayamarutam
C. Sreeranjini
D. Bahudari

Answer. Option-C

43. The musician who introduced Violin into Carnatic music
A. Muthuswami Dikshitar
B. Baluswami Dikshitar
C. Ramaswami Dikshitar
D. Subbarama Dikshitar

Answer. Option-B

44. Charanam of Varnam is also known as
A. Ettugada
B. Anubandham
C. Muktayi
D. Charana Pallavi

Answer. Option-A

45. South Indian Violinist who is the author of the book, Euphony
A. Lalgudi Jayaraman
B. L. Subramanyam
C. L. Vaidyanathan
D. Dr. Sreeram Parusuram

Answer. Option-B

46. The ‘Nada’ emanating from the bowed instrument
A. Charmaja
B. Vayuja
C. Dhanuja
D. Tantrija

Answer. Option-C

47. A Vivadi Mela
A. Vakulabharanam
B. Vagadhisvari
C. Rishabhapriya
D. Dhenuka

Answer. Option-B

48. Which among the following is applicable to all the angas of a tala ?
A. Jati
B. Yati
C. Gati
D. Prastara

Answer. Option-C

49. A Violin Vidwan who plays both Carnatic and Hindustani styles
A. M. Chandrasekharan
B. A. Kanyakumari
C. T. Rugmini
D. M.S. Gopalakrishnan

Answer. Option-D

50. Pick the odd one out
A. T.N. Krishnan
B. T.V. Gopalakrishnan
C. V.V. Subramanyam
D. Lagudi Jayaraman

Answer. Option-B

51. The first Charana svara of the Ata tala Varna in Bhairavi starts with the note
A. Nishada
B. Panchama
C. Madhyama
D. Dhaivata

Answer. Option-C

52. The Bhuta Sankhya Disi-Pa indicates the mela
A. Syamalangi
B. Shanmukhapriya
C. Simhendra Madhyamam
D. Viswambhari

Answer. Option-A

53. The notation system used in Samagana
A. Samagana
B. Samagiti
C. Samalipi
D. Samahastha

Answer. Option-D

54. A composer of Javalis
A. Dharmapuri Subbarayar
B. Narayana Tirthar
C. Gopalakrishna Bharati
D. Kshetrajna

Answer. Option-A

55. Samanya Gita is known as
A. Lakshana Gita
B. Raganga Gita
C. Pillari Gita
D. Sampradaya Gita

Answer. Option-C

56. Which system of classification of ragas was prevalent in medieval period in Hindustani music ?
A. Jaati system
B. Raga Ragini Parivara System
C. Raganga system
D. Thaat system

Answer. Option-B

57. The earliest bowed instrument known to human history
A. Ravanhasta
B. Rabab
C. Esraj
D. Ville

Answer. Option-A

58. The Gamaka which is produced by merging of a note softly into another note
A. Andolan
B. Vali
C. Lina
D. Ullasita

Answer. Option-C

59. How many melas are called ‘Vivadi Melas’ in 72 Melakartas ?
A. Fifty six
B. Forty six
C. Forty four
D. Forty

Answer. Option-D

60. The country, wherein the Violin was invented
A. Germany
B. Italy
C. Austria
D. England

Answer. Option-B

61. Panchama murchana of Hamsadvani raga
A. Hamsanadam
B. Amritavarshini
C. Nagasvaravali
D. Bhupalam

Answer. Option-C

62. A Carnatic violinist who represented India at the commonwealth Art Festival at London held in 1965 ?
A. Lalgudi Jayaraman
B. T.N. Krishnan
C. Kunnakkudi Vaidyanathan
D. M.S. Gopalakrishnan

Answer. Option-A

63. Famous carnatic violinist who learned Hindustani music from Pandit Omkarnath Thakur whom he also
accompanied on the violin ?
A. Lalgudi Jayaraman
B. M.S. Gopalakrishnan
C. T.N. Krishnan
D. L. Subramanyam

Answer. Option-B

64. A Western scale in which all the semitones of an octave is permitted
A. Harmonic Scale
B. Diatonic Scale
C. Major Scale
D. Chromatic Scale

Answer. Option-D

65. Name the raga for Sa Ra Gu Mi Pa Dha Nu
A. Kamavardhani
B. Mechalalyani
C. Gamanasrama
D. Simhendramadhyamam

Answer. Option-A

66. The Science of sound
A. Frequency
B. Timbre
C. Amplitude
D. Acoustics

Answer. Option-D

67. The person credited with inventing the first modern Violin
A. Gaudenzio Ferrari
B. Andrea Amati
C. Antonio Lopez
D. William Bartruff

Answer. Option-B

68. Which is the similar raga of Revati of Carnatic music in Hindustani Music ?
A. Ahir Bhairav
B. Beehad Bhairav
C. Bairagi Bhairav
D. Todi Bhairavi

Answer. Option-C

69. The point of a string, where the amplitude of the standing wave is maximum
A. Antinode
B. Node
C. Wave point
D. Anti point

Answer. Option-A

70. An instrument which is known as Jew’s harp
A. Violin
B. Morsing
C. Svaramandal
D. Sitar

Answer. Option-B

71. Which of the following is not a ‘Yati’ ?
A. Sama
B. Mridanga
C. Pipilika
D. Anagata

Answer. Option-D

72. The name which stringed instruments are known in ancient Tamil music ?
A. Narambukaruvi
B. Tulakaruvi
C. Avanadhakaruvi
D. Tolkaruvi

Answer. Option-A

73. Lakshana of Carnatic Jhampa tala
A. UOI
B. IOU
C. OUI
D. IUO

Answer. Option-D

74. The composer who composed Suladis
A. Kanakadasa
B. Badrachalam Ramdas
C. Nilakanta Dasa
D. Purandaradasa

Answer. Option-D

75. The Panchama of Sankarabharanam, when taken as the tonic note, by the process of Modal shift of Tonic
results in the raga
A. Kharaharapriya
B. Harikamboji
C. Kalyani
D. Nathabhairavi

Answer. Option-B

76. The ‘Tillana Dhim Dhim Tanananana’ in Revati raga was composed by
A. M.S. Gopalakrishnan
B. Dr. M. Balamuralikrishna
C. Lalgudi Jayaraman
D. Poochi Iyengar

Answer. Option-C

77. Which discipline belongs to acoustics ?
A. Mathematics
B. Chemistry
C. Music
D. Physics

Answer. Option-D

78. Sympathetic strings which are used in the instruments like Sitar, Sarod, Sarangi etc.
A. Misrab
B. Kodu
C. Tarab
D. Jhala

Answer. Option-C

79. The oldest surviving Violin is named as
A. Charles X
B. Charles XII
C. Charles IX
D. Charles XI

Answer. Option-C

80. The first five talas of 108 talas are called ________ in ancient music.
A. Marga talas
B. Desi talas
C. Chanda talas
D. Desadi talas

Answer. Option-A

81. Which note in Madhyam Grama is one sruti below the Shadja grama ?
A. Panchama
B. Madhyama
C. Gandhara
D. Nishada

Answer. Option-A

82. A western orchestral form in Violin has a prominent role
A. Brass horns
B. Hart strings
C. Symphony
D. Wood winds

Answer. Option-C

83. The musical scale containing 6 Swaras ?
A. Heptatonic
B. Hexatonic
C. Pentatonic
D. Diatonic

Answer. Option-B

84. Panniyatiram in ancient Tamil music is a
A. Shadava raga
B. Audava raga
C. Svarantara raga
D. Sampurna raga

Answer. Option-A

85. Frequency is related to
A. Timbre
B. Quality
C. Pitch
D. Amplitude

Answer. Option-C

86. Amrithavarshini is the Janya raga of
A. Gamanasrama
B. Chitrambari
C. Simhendramdahyamam
D. Kamavardhani

Answer. Option-B

87. An instrument belongs to Violin family
A. Sarangi
B. Trombone
C. Cello
D. Sarod

Answer. Option-C

88. The composer who composed ‘Navaragamalika Varnam’
A. Kothavasal Venkitaramayyar
B. Pattanam Subramanya Iyer
C. Pallavi Seshayyar
D. Ramnad Sreenivasa Iyengar

Answer. Option-B

89. Pick up the odd one out.
A. Mozart
B. Antonio Stradivari
C. Beethoven
D. John Sebastian Bach

Answer. Option-B

90. Name of the commentary on Bharata’s Natya Sastra written by Abhainavagupta
A. Abhinava Samhita
B. Abhinava Priya
C. Abhinava Bharati
D. Abhinava Sangita

Answer. Option-C

91. A Violin Vidvan who was the court musician of Swati Tirunal
A. Vadivelu
B. Meruswami
C. Anantarama Bhagavatar
D. Raghavayya

Answer. Option-A

92. Pick up the Sarangi player from the following.
A. Ustad Kale Khan
B. Pt. Debu Choudhary
C. Pt. Ramnarayan
D. Ustad Amjad Ali Khan

Answer. Option-C

93. Carnatic composer who was honoured with the title, Pada Kavitha Pitamaha
A. Tyagaraja
B. Kshetrajna
C. Annamacharya
D. Badrachalam Ramadasa

Answer. Option-C

94. The instrument, ‘Grahabheda pradarsini’ is devised by
A. Lalgudi Jayaraman
B. Prof. Sambamoorthy
C. M.S. Gopalakrishnan
D. L. Subramanyam

Answer. Option-B

95. Mudra of Pattanam Subrahmanya Iyer in his compositions
A. Kumara
B. Venkatesa
C. Guhadasa
D. Subramanya

Answer. Option-B

96. An instrument which is known as Mahanataka Veena
A. Sitar
B. Rudraveena
C. Gottuvadyam
D. Mandolin

Answer. Option-C

97. The name of the mela, Charukesi in Asampoorna mela paddhati
A. Chamaram
B. Chakrapriya
C. Charukuntala
D. Tarangini

Answer. Option-D

98. Tantri Vadyas are called
A. Lithophones
B. Autophones
C. Metaphones
D. Chordophones

Answer. Option-D

99. Sympathetic overtones produced in musical intruments are called
A. Symphony
B. Amplitude
C. Timbre
D. Harmonics

Answer. Cancelled

100. An instrument of Equally Tempered Scale
A. Violin
B. Harmonium
C. Clarinet
D. Saxophone

Answer. Option-B

Questions and Answers source for official website of Kerala PSC.

That’s the Answers for 100 Interesting Questions and Answers to ask Kerala PSC examinations. Thank you for visiting and see you again at the next post update!

3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *