Loading...
QUESTIONS AND ANSWERS

Kerala PSC 100 Questions and Answers of Vocational Teacher Agriculture

Kerala PSC Questions and Answers

Here,

Latest 100 Questions and Answers of Kerala PSC Vocation Teacher Agriculture. This exam is conducted by Kerala Public Service Commission Kerala.  Category code 160/2017, Date of Test held at 11/07/2017.

FINAL ANSWER KEY
Paper Code: 56/2017/OL
Category Code: 160/2016
Exam: Vocational Teacher Agriculture
Medium of : English
Date of Test 11-07-2017
Department Kerala vocational Higher Secondary Education
Alphacode A

1. Which one of the following place will never get the vertical rays of the sun ?
A. Srinagar
B. Chandigarh
C. Kolcutta
D. Mumbai
Correct Answer. Option-A

2. The minimu distance between the sun and earth occurs on
A. July − 4
B. June − 21
C. December − 22
D. January −3
Correct Answer. Option-D

3. The fundamental duties of the constitution were in corporated on the recommendations of
A. Ashok Mehta Committee
B. Swaram Singh Committee
C. Gowardhan Mehta Committee
D. Jithender Singh Committee
Correct Answer. Option-B

4. The Bardoli Satyagraha was launched in the year
A. 1918
B. 1925
C. 1919
D. 1928
Correct Answer. Option-D

5. Which of the following is not an airpollutant ?
A. Carbon di-oxide
B. Nitrogen gas
C. Smoke
D. Sulphur Dioxide
Correct Answer. Option-B

6. The remarriage of Hindu widows was first legalised during the Governor-Generalship of
A. Lord Canning
B. Lord Willium Bentick
C. Lord Dalhousi
D. Lord Robert Clive
Correct Answer. Option-A

7. Which of the following has maximum speed ?
A. Sound
B. Air
C. Light
D. Tornado
Correct Answer. Option-C

8. Who observed “The Congress is in reality a Civil War without arms” ?
A. Lord Curzon
B. M.A. Jinnah
C. Lord Dutterin
D. Sir Syed Ahmed Khan
Correct Answer. Option-D

9. Which of the following states has declared a ban on the use of plastic in the state for the first time ?
A. Gujrath
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Punjab
Correct Answer. Cancelled

10. The Union Health Ministry announced a plant to eliminate Malaria from the counry by
A. 2020
B. 2025
C. 2028
D. 2033
Correct Answer. Cancelled

11. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?
A. Badruddin Taiyabji
B. M.A. Jinnah
C. Syed Agmmed Khan
D. Abdul Kalam Azad
Correct Answer. Option-A

12. August 9, 1925 is known in the Indian history for which of the following incidences ?
A. The seize of cawnpore
B. Kakori Train Robbery
C. Chauri chaura incidence
D. Swarajist party formation
Correct Answer. Option-B

13. Which of the following charter Acts ended the commercial monopoly of East India Company in India ?
A. Charter Acts of 1793
B. Charter Acts of 1853
C. Charter Acts of 1813
D. Charter Acts of 1833
Correct Answer. Option-C

14. Who wrote the book “Mokshapradipam” ?
A. Chattambi Swamikal
B. Thycaud Ayya
C. Brahmananda Swami Shiva Yogi
D. Ayya Vaikundar
Correct Answer. Option-C

15. Whose birthday and death anniversary are observed as holiday in Kerala ?
A. Ayyankali
B. Sree Narayana Guru
C. Swami Vivekanandan
D. Sree Sankaracharya
Correct Answer. Option-B

16. Who is known as the “Political father of Ezhaves” ?
A. Sree Narayana Guru
B. Kumaravasan
C. Ayyathan Gopalan
D. Dr. Palpu
Correct Answer. Option-D

17. Gandhiji visited Ayyankali in the year
A. 1922
B. 1934
C. 1925
D. 1932
Correct Answer. Option-B

18. Who is the first president of Travancore Devasam Board ?
A. Mannathu Padmanabhan
B. C. Kesavan
C. Prayer Gopalakrishnan
D. Ayyathan Gopalan
Correct Answer. Option-A

19. India Sagree Dam located in which of the following river ?
A. Yamuna
B. Chambal
C. Narmada
D. Krishna
Correct Answer. Cancelled

20. Aizawl is situated on which of the following river bank ?
A. Meghna
B. Irawadi
C. Tlawng river
D. Luni
Correct Answer. Option-C

21. The horticulture crop having the highest productivity
A. Banana
B. Pineapple
C. Mango
D. Apple
Correct Answer. Option-A

22. Genome composition of Poovan variety of Banana
A. AA
B. AAA
C. AAB
D. AAAA
Correct Answer. Option-C

23. A plant growth regulator considered as growth retardant.
A. PCPA
B. NAA
C. CCC
D. IBA
Correct Answer. Option-C

24. A jack variety released from Keral Agricultural University having red flesh
A. Theen Varikka
B. Muttom Verikka
C. Red Lady
D. Sindhoor
Correct Answer. Option-D

25. The parentage of mango variety Ratana
A. Neelum x Alphonso
B. Deshari x Neelum
C. Mallika x Alphonso
D. Deshari x Alphonso
Correct Answer. Option-A

26. A variety of Banana most suitable for export
A. Poovan
B. Nenthran
C. Grand Nine
D. Robusta
Correct Answer. Option-C

27. The parentage of coconut hybrid Kera Ganga
A. LO x GB
B. WCT x CDO
C. WCT x CDG
D. WCT x GB
Correct Answer. Option-D

28. A coconut variety reported to have tolerance to coconut root-wilt disease.
A. T × D Hybrid
B. NCD
C. Malyan Green Dwarf
D. Malyan Orange Dwarf
Correct Answer. Option-C

29. A coconut variety having a knob in one of the chromosomes.
A. WCT
B. Lakshadeep Ordinary
C. Gangabanthum
D. Spiketa
Correct Answer. Option-D

30. A chemical widely used to induce flowering in mango in high density planting.
A. GA 3
B. Paclobutrazol
C. NAA
D. Ethrel
Correct Answer. Option-B

31. Garlic crop does not produce seeds due to
A. Male sterility
B. Self incompatibility
C. Protogyny
D. Meiotic irregularity
Correct Answer. Option-D

32. Spotted wilt virus is a comman disease of
A. Tomato
B. Water melon
C. Cucumber
D. Cow pea
Correct Answer. Option-A

33. Butter bean is a cultivar of
A. Lima bean
B. Broad bean
C. Field bean
D. French bean
Correct Answer. Option-A

34. Shogoin is a gynoecious cultivar of
A. Cucumber
B. Watermelon
C. Snake gourd
D. Pumpkin
Correct Answer. Option-A

35. A variety of pumpkin belongs to Cucurbita maxima
A. Arka Chadan
B. Arka Suryamuki
C. Ambily
D. Saras
Correct Answer. Option-B

36. Seed rate per hectare for okra is
A. 7-8 kg
B. 4-5 kg
C. 15-18 kg
D. 20-22 kg
Correct Answer. Option-A

37. A species of Amaranth grown for grain
A. Amarathus tricolor
B. A. dubious
C. A. viridus
D. A. hypochondriacos
Correct Answer. Option-D

38. Extent of heterosis reported in chilli is
A. 50%
B. 75%
C. 200%
D. 250%
Correct Answer. Cancelled

39. Basic chromosome number of Solonum tuberosum
A. 10
B. 12
C. 6
D. 14
Correct Answer. Option-B

40. Concentric fruit craking is a disorder in tomato due to
A. Over irrigation
B. Delayed planting
C. Genetic factors
D. High temperature
Correct Answer. Option-A

41. Varieties developed by systematic breeding effort, once commercially estimated but no more grown
A. land races
B. obsolete varieties
C. breeding lines
D. wild forms
Correct Answer. Option-B

42. The gradual loss of variability from cultivated species, and their wild forms and wild relatives
A. gene pool
B. acclimatisation
C. genetic erosion
D. gene bank
Correct Answer. Option-C

43. The scientist who proposed the eight main centres of origin of cultivated plants
A. Vavilov
B. Harlan
C. Darwin
D. Mendel
Correct Answer. Option-A

44. A cross in which more than two parents are mated to produce a hybrid
A. Complex cross
B. Simple cross
C. Intervarietal cross
D. Interspecific cross
Correct Answer. Option-A

45. Inbreeding depression is more in
A. self-pollinated crops
B. often cross pollinated crops
C. homogenous populations
D. cross pollinated crops
Correct Answer. Option-D

46. In back cross breeding, the recurrent parent is otherwise known as
A. recepient parent
B. donor parent
C. top cross parent
D. male parent
Correct Answer. Option-A

47. Mutation frequency is higher in
A. spontaneous mutations
B. induced mutations
C. nonsence mutations
D. vital mutations
Correct Answer. Option-B

48. D × T hybrids are produced for exploitation of heterosis in
A. tapioca
B. rice
C. maize
D. coconut
Correct Answer. Option-D

49. A single superior plant selected from a variable population can form the basis of a new variety (under
conventional method)
A. topioca
B. rice
C. maize
D. coconut
Correct Answer. Cancelled

50. Higher leaf number and early leaf splitting denote quality scedlings in
A. topioca
B. rice
C. maize
D. coconut
Correct Answer. Option-D

51. Minimum isolation distance for certified seed production will be higher in
A. self-pollinated crops
B. cross pollinated crops
C. often cross pollinated crops
D. vegetatively propogated crops
Correct Answer. Option-B

52. The removal of smaller and shrivelled seeds from well-filled healthy seeds is termed
A. grading
B. cleaning
C. treating
D. testing
Correct Answer. Option-A

53. One of the following is not a seed production organization
A. NSC
B. SSC
C. SSCA
D. WWF
Correct Answer. Option-D

54. The ‘real value’ of seed is the product of
A. purity % and viability %
B. purity % and germination %
C. germination % and viability %
D. germination % and moisture content
Correct Answer. Option-B

55. Which of the following is not patentable
A. a substance isolated from nature
B. the novel process used for isolation
C. artificially synthesised gene
D. novel process for genetic modification of gene
Correct Answer. Option-A

56. One of the following is not a criterion that a plant variety must satisfy for claiming protection under UPOV 1991
Act.
A. Distinctiveness
B. Uniformity
C. Stability
D. Variability
Correct Answer. Option-D

57. A crop that shows protogyny is
A. topioca
B. maize
C. coconut
D. rice
Correct Answer. Option-A

58. The minimum number of field inspections essential for seed certification is higher in
A. self-polliniated crops
B. cross-pollinated crops
C. often cross-pollinated crops
D. vegetatively propagated crops
Correct Answer. Option-B

59. This quality seed class is essentially under the direct supervision of the originating breeder
A. Breeder seed
B. Foundation seed
C. Registered seed
D. Certified seed
Correct Answer. Option-A

60. The percentage seed germination required for certification in rice is
A. 65%
B. 70%
C. 75%
D. 80%
Correct Answer. Option-D

61. A rice variety resistant to gall midge
A. Jyothi
B. Kanchana
C. Nila
D. Pavitra
Correct Answer. Cancelled

62. The biocontrol agent used for the management of coconut rhinocerous beetle
A. Beauveria
B. Metarhizium
C. Paecilomyces
D. Bacillus thuringiensis
Correct Answer. Option-B

63. The ETL for rice stem borer at mid tillering stage is
A. 10% dead heart
B. 5% dead heart
C. 2 moths`/M^(2)`
D. 1 egg/`M^(2)`
Correct Answer. Option-A

64. The chemical group which mimic the action of Acetly choline is
A. Organophosphates
B. Pyrethrins
C. Avermectins
D. Neonicotinoids
Correct Answer. Option-D

65. The mite pest that cause severe malformation of tender parts of vegetables similar to viral infection symptoms
is
A. Tetranychus sp.
B. Polyphagotarsonemus latus
C. Raoiella indica
D. Oligonychus indicus
Correct Answer. Option-B

66. A vitamin used as a rat poison is
A. Vit. K3
B. Vit. K1
C. Vit. B12
D. Vit. D1
Correct Answer. Option-D

67. The biological control agent used for managing nematoes is
A. Verticuillum chlamydosporium
B. Paecilomyces lilacinus
C. Bacillus macerans
D. All these
Correct Answer. Option-D

68. A fumigant used for managing storage pests which is known to deplete ozone layer is
A. Ethylene dibromide
B. Carbon tetrachloride
C. Methyl bromide
D. Phosgene
Correct Answer. Option-C

69. The spray droplet size in low volume spray ranges from
A. 20-50 micrones
B. 50-150 micrones
C. 100-200 micrones
D. 20-150 micrones
Correct Answer. Cancelled

70. The pest which cause immature nutfall in arecanut is
A. Mircarvalhoia arecae
B. Halyomorpha marmorea
C. Aspidiotus destructor
D. Aspongopus janus
Correct Answer. Option-B

71. The casual organism of amaranthus leaf blight is
A. Rhizoctonia
B. Fusarium
C. Phyllosticta
D. Cercospora
Correct Answer. Option-A

72. The group of fungicides which could manage both downy mildew at the same time is
A. Carboxamides
B. Phenyl urea
C. Strobilurins
D. Triazoles
Correct Answer. Cancelled

73. Greenish grey irregular lesions with dark line on leaf margins, lesions large and develop indefinetly on older
plants is the symptom of
A. Rice blast
B. Rice sheath blight
C. Bacterial leaf blight
D. Leaf scald
Correct Answer. Cancelled

74. The causal organism of charcoal pod rot of cocoa is
A. P.palmivora
B. B. theobromae
C. C. gloeosporioides
D. Diplodia natalensis
Correct Answer. Option-B

75. A self motile asexual spore is called
A. Zoospore
B. Zygospore
C. Chlamydospore
D. Ascopspore
Correct Answer. Option-A

76. The chemical suitable for managing diseases caused by fungi belonging to the class Oomyces is
A. Dimethomorph
B. Propiconazole
C. Myclobutanil
D. Triadimefon
Correct Answer. Option-A

77. The disease in which black powdery mass of spores are produced by the fungus is known as
A. Rust
B. Smut
C. Anthracnose
D. Scab
Correct Answer. Option-B

78. Siderophores are produced by P. flurescens which
A. induced systemic resistance is host plants
B. sequester iron
C. have antibiotic properties
D. compete for nutrition and food with pathogens
Correct Answer. Option-B

79. Sulphur containing fungicides are mainly used for the management of
A. Downy mildews
B. Powdery mildews
C. Rusts
D. Antracnose
Correct Answer. Option-B

80. The causal organism of blister blight of tea is
A. Pestalotia theae
B. Phellinus noxius
C. Exobasidium vexans
D. Hemileia vastatrix
Correct Answer. Option-C

81. Latest element added to the list of essential for plant growth is
A. Ni
B. Mo
C. Cu
D. Zn
Correct Answer. Option-A

82. The most popular and important soil and water conservation method practiced in India is
A. Compartmental bunding
B. Bench terracing
C. Strip cropping
D. Contour bunding
Correct Answer. Option-D

83. Goal 23.5% Ec is a commercial formation of _________ herbicide
A. Diuron
B. Glyphosate
C. Pendimethalin
D. Oxyfluorfen
Correct Answer. Option-D

84. A selective post emergence herbicide recommended for the control of Echinochloa species in rice crop is
A. Butachlor
B. 2,4, -D
C. Cyhalofop butyl
D. Glyphosate
Correct Answer. Option-C

85. The average C:N ratio of the top most plough depth layer of soil varies from
A. 20:1 to 30:1
B. 10:1 to 12:1
C. 30:1 to 40:1
D. 100:1 to 110:1
Correct Answer. Option-B

86. The WR (Water Requirement) of sugarcane crop with a growing duration of 300 days is ____ mm
A. 500
B. 1000
C. 1500
D. 2000
Correct Answer. Option-D

87. Low salinity water which is good for most crops and soils has an EC range (d`S^-1`) of
A. 0.25 − 0.75
B. 0.75 − 2.25
C. 2.25 − 3.00
D. less than 0.25
Correct Answer. Option-D

88. The ideal IW/CPE ratio for scheduling irrigation for cowpea crop is 0.6. If required CPE is 50 mm, __________ is
the depth of water (IW) to be provided for the irrigation
A. 50 mm
B. 40 mm
C. 30 mm
D. 15 mm
Correct Answer. Option-C

89. The maximum amount of water that a soil will after allowing free drainage is known as
A. Permanent wilting point
B. Field capacity
C. Hygroscopic water
D. Unavailable water
Correct Answer. Option-B

90. _________ is the rotation of arable crops requiring annual cultivation with grasses for two years or longer for
improving the physical, chemical and biological properties of soil.
A. Relay cropping
B. Intensive farming
C. Mixed farming
D. Ley farming
Correct Answer. Option-D

91. A high yielding variety of cassava maturing in 5-6 months
A. H-4
B. Sree Visakham
C. Vellayani Hraswa
D. H-226
Correct Answer. Option-C

92. If elephant foot yam is planted at 1m x 1m spacing, the number of plants in hectare would be
A. 1,000
B. 10,000
C. 1,00,000
D. 10,00,000
Correct Answer. Option-B

93. The seed rate for dibbling paddy in one hectare is
A. 60-70 kg
B. 80-90 kg
C. 100-110 kg
D. 110-120 kg
Correct Answer. Option-B

94. The N : `P_(2)` `O_(5)` : `K_(2)` O recommended for a crop of cowpea in one ha is
A. 20-20-20 kg
B. 20-30-30 kg
C. 30-30-30 kg
D. 20-30-10 kg
Correct Answer. Option-D

95. The decline in crop yield in India due to depletion of soil organic matter amounts to
A. 10%
B. 20%
C. 30%
D. 40%
Correct Answer. Option-C

96. A form of sustainable agriculture that optimize local resource utilization including social and human resources,
but the use of external inputs are not excluted and seen as complementary to the use of local resources is known as
A. organic farming
B. biological farming
C. HEIA
D. LEISA
Correct Answer. Option-D

97. A biological agent commonly used for the control of a number of disease incited by species of Phytophthora,
Pythium, Rhizoctonia, Colletotrichum, Ralstonia, Xanthomonas etc. is
A. Verticillium lecanii
B. Trichogramma chilonis
C. Elasmus nephantidis
D. Pseudomonas fluorescens
Correct Answer. Option-D

98. If cassava is repetitively grown on the same land year after year, the practice is called as
A. Crop rotation
B. Monocropping
C. Multiple cropping
D. Relay cropping
Correct Answer. Option-B

99. The relative land area under sole crop required to give the same yieldas obtained under a mixed or
intercropping system at the same level of management is called
A. Relative yield total
B. Land equivalent coefficient
C. Land equivalent ratio
D. Crop equivalent yield
Correct Answer. Option-C

100. A land management system in which forests are managed for the production of wood as well as for rearing
domesticated animals is known as
A. Silvi-pastoral system
B. Agri-silvi-pastoral system
C. Ley farming
D. Homestead farming
Correct Answer. Option-A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *